Kies de juiste douche in 3 stappen (2023)

Het kiezen van de ideale douche is niet altijd even makkelijk. U moet rekening houden met de mogelijkheden in uw badkamer, maar ook met uw eigen wensen. Weet u niet hoe u de zoektocht het beste aan kunt pakken? Met deze drie stappen komt u al een heel eind!

Tegenwoordig is de keuze reuze en zijn de mogelijkheden oneindig. Dit maakt het kopen van een douche een moeilijke klus die veel tijd in beslag neemt. Want welk formaat past het best in uw badkamer? En welke kleur profiel staat het mooist bij de rest van het interieur? Zoals u ziet zijn er meer dan drie keuzes die uiteindelijk gemaakt moeten worden voordat u een nieuwe douche aan kunt schaffen. Toch hoeft u zichzelf maar drie vragen te stellen om de basis te leggen voor uw zoektocht.

Met 3 keuzes de perfecte douche

Door drie specifieke knopen door te hakken, heeft u een concreter beeld bij uw perfecte douche. Gaat u voor een:

  • douchecabine of inloopdouche?
  • tegelvloer of douchebak?
  • regendouche of reguliere doucheset?

1. Een douchecabine of een inloopdouche?

De keuze tussen een douchecabine of een inloopdouche is een belangrijke afweging. Hiermee bepaalt u namelijk grotendeels de basis. Beiden hebben zo hun voordelen, dus de beste optie is afhankelijk van wat uw wensen zijn. Een douchecabine houdt bijvoorbeeld de warmte en het water op één plek, aangezien het afgesloten wordt met één of twee deuren. Met een moderne inloopdouche behoudt u daarentegen meer bewegingsvrijheid, omdat één kant altijd open is. Daarnaast hebben ze ieder hun eigen mogelijkheden wat betreft de vorm.

De douchecabine: welke vormen?

De douchecabine staat bekend als een praktische optie, onder andere omdat het verkrijgbaar is in een hoop verschillende vormen. Zo is het gemakkelijk om er één te vinden die perfect past in uw eigen badkamer. Maar welke is dan het meest geschikt?

De bekendste zijn de rechthoekige en vierkante douchecabine. Beiden dragen bij aan een strak interieur, iets wat goed past bij de badkamers van nu. Ze zijn verkrijgbaar in diverse formaten, waardoor u de doucheruimte zo groot of zo klein kunt maken als u zelf wilt. Toch is het wat makkelijker om de vierkante vorm een plekje te geven in de gemiddelde badkamer, dankzij de symmetrie. Heeft u wel de ruimte om een rechthoekige douchecabine te plaatsen? Dan kan de vorm bijdragen aan net wat extra bewegingsvrijheid. Zo kunt u bijvoorbeeld ook fijn samen onder de douche stappen.

Heeft u een kleinere badkamer of houdt u gewoon graag zo veel mogelijk ruimte over? Dan raden wij een vijfhoekige of kwartronde douchecabine aan. Deze nemen minder plek in doordat u het standaard in de hoek van de badkamer plaatst en de voorkant voorzien is van een ronde(re) vorm. Hiermee profiteert u van ruimtebesparing, maar staat u niet minder comfortabel in de cabine. Daarnaast wordt het in- en uitstappen u niet moeilijker gemaakt: zowel de vijfhoekige als kwartronde douchecabines zijn meestal voorzien van een brede hoekinstap die u opent door middel van twee schuifdeuren. Deze eigenschappen maken het de meest praktische modellen!

Optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte in uw badkamer? Met de vijfhoek douchecabine profiteert u, dankzij de rechte stukken aan de voorkant, het meest van de ruimtebesparing.

Een inloopdouche: verschillende plaatsingen

Een inloopdouche wordt gecreëerd door middel van een douchewand. De plaatsing is meestal bij een hoek van de badkamer, waardoor er als het ware een hokje wordt gemaakt om in te kunnen douchen. Dit is de bekendste variant, maar niet de enige. Tegenwoordig kunt u namelijk ook kiezen voor een model dat tegen de badkamermuur gemonteerd kan worden door middel van een wandsteun. Hierdoor heeft u twee kanten om de inloopdouche te betreden.

Daarnaast is het bij beiden mogelijk om te kiezen voor meer dan één douchewand. U kunt bijvoorbeeld een kleine zijwand toevoegen om rondspetterend water te beperken. Sommige modellen zijn zelfs standaard uitgerust met één of twee extra wanden. Zo geniet u van het luxe uiterlijk van een inloopdouche én een droge badkamervloer!

2. Een tegelvloer of douchebak?

Heeft u uit de vorige twee opties een keus kunnen maken? Dan kunt u gaan kijken naar de vloer van uw nieuwe douche. Zowel een tegelvloer als een douchebak zijn mogelijk.

De luxe tegelvloer

Tegenwoordig is een tegelvloer helemaal in, zeker in combinatie met een inloopdouche. Het is vooral populair vanwege de luxe uitstraling. Een tegelvloer past gegarandeerd bij het interieur dat u voor ogen heeft en het maakt er een prachtig geheel van. Daarnaast zorgt het voor een ruimtelijk effect: de badkamer oogt groter doordat de tegelvloer wordt doorgetrokken tot in de douche. U kunt daarbij zelf een mooie goot kiezen om het water weg te laten lopen. Zo heeft u het eindresultaat helemaal zelf in de hand.

Toch zitten er ook nadelen aan die u mee kunt nemen in uw afweging. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat alles waterdicht is en zowel de sifon als de afvoer goed geïnstalleerd worden. Anders is de kans op lekkages erg groot. Daarnaast kan het glad worden als er water op de tegelvloer ligt, bijvoorbeeld wanneer het zich mengt met zeep of shampoo. Tevens is het schoonmaakklusje wat intensiever, omdat de tegels en de voegen regelmatig goed geboend moeten worden.

De praktische douchebak

De douchebak is daarentegen een tijdloze keuze die veel voordelen met zich meebrengt. Vooral wat betreft de veiligheid is het ideaal. De meeste modellen zijn gemaakt van materialen die slipvast zijn, waardoor u niet zult uitglijden. Denk hierbij aan SMC en acryl. Andere varianten zijn vaak voorzien van een reliëf dat voorkomt dat het te glad is om op te staan tijdens het douchen. Verder heeft een douchebak een verhoogde rand. Dit is om het water binnen te houden, zodat dit niet op de badkamervloer terechtkomt. Zo staat u ook buiten de douche veilig én hoeft u achteraf niet te dweilen. Andere pluspunten van een douchebak zijn dat het gegarandeerd waterdicht is en dat het makkelijker schoon te houden is door het gladde oppervlak.

Douchebakken zijn verkrijgbaar met zowel een hoge als een lage instap. Wilt u een vergelijkbaar effect als bij een tegelvloer, maar dan met de pluspunten die hierboven genoemd zijn? Dan adviseren wij om voor een laag model te kiezen. Houd er wel rekening mee dat het wat meer werk oplevert, aangezien de sifon en de afvoer in de vloer verwerkt moeten worden. Een hoge douchebak is daarentegen beter als u gemak belangrijk vindt. Deze kunt u namelijk gewoon op de vloer plaatsen. Daarnaast heeft u met deze modellen eenvoudig toegang tot de sifon en de afvoer. Deze zitten namelijk in de douchebak, welke vaak voorzien is van een afneembaar paneel. Zo kunt u eventuele lekkages of andere problemen makkelijker opsporen en verhelpen.

3. Een regendouche of reguliere doucheset?

Een douche is natuurlijk niet compleet zonder een comfortabele waterstraal. Dit maakt het kiezen van de juiste doucheset net zo belangrijk als de andere twee beslissingen. Hierbij is het niet alleen van belang dat u let op wat u fijn vindt, maar ook op het waterverbruik en wat bij u thuis mogelijk is wat betreft waterdruk.

De regendouche: modern en rustgevend

De populariteit van de regendouche is door de jaren heen erg toegenomen. Logisch, want de straal is als een zomerse regenbui, wat een zeer ontspannende werking heeft op het lichaam. Daarbij komt dat de kop breed is, waardoor het water over het hele lichaam verdeeld wordt. Het scoort dus veel punten op het gebied van comfort. Toch heeft deze fijne straal ook een nadeel: een regendouche verbruikt veel meer water. U heeft daarom een moderne ketel nodig die voldoende druk kan leveren en een toereikende warmwaterproductie heeft. Vergeet dus niet om dit van tevoren te controleren!

Een extra pluspunt is het moderne uiterlijk, ongeacht of u kiest voor een opbouw of inbouw regendouche. Het oogt stijlvol en zorgt voor een opvallend detail in uw douche.

Een reguliere doucheset

Is een regendouche niet haalbaar bij u thuis of beperkt u liever het waterverbruik? Dan is een reguliere doucheset natuurlijk een goede keus! Het voordeel van deze modellen is dat de douchekop flexibel is: door middel van een glijstang kunt u altijd zelf bepalen hoe hoog het hangt. Dit is niet het geval bij de regendouche. Verder zijn deze douchesets ook verkrijgbaar in een hoop verschillende designs en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een mat zwarte variant of een model in geborsteld koper. Door de ruime keus kunt u het mooi aan laten sluiten op uw badkamerinterieur.

Een douche die aan al uw verwachtingen voldoet

Heeft u al een beter beeld bij wat de juiste douche is voor u? Dan kunt u beginnen aan uw zoektocht! Sanitair kopen begint met het onderzoeken van alle mogelijkheden. Bekijk bijvoorbeeld ons volledige assortiment online om hier een goed beeld bij te krijgen.

Komt u er niet uit en heeft u behoefte aan hulp van een specialist? Ons team helpt u graag verder! Bezoek één van onze showrooms of plan vrijblijvend een gesprek in. Door middel van persoonlijk advies en een 3D-badkamertekening wordt het vinden van de juiste douche net wat makkelijker.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 09/06/2023

Views: 5922

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.