Waar moet u op letten bij het kopen van een douchecabine (2023)

Er bestaan een heleboel soorten en maten als we het hebben over een douchecabine. Het kiezen van de juiste variant kan daardoor knap lastig worden. Niet als het aan ons ligt! Wij helpen u namelijk graag bij deze grote beslissing. Wij vinden het erg belangrijk dat u na een lange werkdag zorgeloos kunt genieten onder de warme straal. Vraagt u zich dus af waar u op moet letten bij het kopen van een douchecabine? Lees dan snel verder!

Doordat er zoveel varianten beschikbaar zijn, moet u goed letten op de volgende punten:

  • De vorm;
  • De afmeting;
  • De kleur;
  • Met of zonder douchebak;
  • Het type deur.

De vorm is belangrijker dan u denkt

De vorm van de douche bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van de badkamer. Een douchecabine is namelijk een product dat veel ruimte in beslag neemt. Het trekt daardoor automatisch de aandacht als u in de ruimte staat. Eén ding dat gelijk opvalt, dat is de vorm. U kunt kiezen uit de volgende opties:

  • Kwartrond;
  • Vierkant;
  • Rechthoek;
  • Vijfhoek.

Een kwartronde douchecabine

De kwartronde douchecabine is een geliefde optie in een kleinere badkamer. Het is namelijk ruimtebesparend, maar toch heeft u genoeg bewegingsvrijheid om comfortabel te douchen. Dit komt doordat er dankzij de vorm geen loze ruimtes zullen zijn, zoals bij bijvoorbeeld een vierkante douchecabine. U hoeft dus niet in te leveren op gemak! Door de ronding van de wanden ontstaat er een zachte uitstraling in de badkamer.

Douchecabine vierkant

Een vierkante douchecabine heeft een strakke en moderne uitstraling. Dat komt doordat de cabine rechte lijnen heeft. Dit zorgt ervoor dat het een prachtige toevoeging kan zijn voor vele badkamers. Het is, door de strakke look, namelijk makkelijk te combineren met het andere sanitair in de ruimte. Dankzij de symmetrie, past de douchecabine vierkant als een puzzelstuk in de hoek.

Een rechthoekige douche

Bent u op zoek naar een douchecabine met dezelfde uitstraling als een vierkante douchecabine, maar dan iets ruimer? Dan raden wij u aan om te gaan voor een rechthoekige douchecabine. Bovendien is het ook een geschikte afmeting als u graag samen doucht. De douchecabine is daar namelijk lang genoeg voor!

Vijfhoek douchecabine

Als u een kleine badkamer heeft, dan is een vijfhoekige douchecabine de beste optie voor u. Deze vorm bespaart namelijk de meeste ruimte, terwijl u nog wel comfortabel kunt bewegen. De voorkant heeft namelijk vier hoeken, waardoor er een extra stukje loopruimte in de badkamer ontstaat. De vijfde hoek is die van uw badkamer, waar de cabine geplaatst wordt. Zo ontstaat er een fijne afgesloten ruimte.

Om te bepalen welke vorm voor u geschikt is, moet u kijken naar de badkamer zelf en natuurlijk uw eigen voorkeur. Heeft u moeite met deze keuze? Dan kan het helpen om één van onze showrooms te bezoeken. Daar kunt u alle vormen in het echt bewonderen en daar staan onze specialisten voor u klaar met passend advies.

De juiste afmeting bepalen

Op het moment dat u eindelijk de perfecte vorm heeft gevonden, dan zult u al snel merken dat er een heleboel verschillende afmetingen in het assortiment staan. De belangrijkste twee zijn natuurlijk de lengte en breedte. De hoogte is vaak niet van groot belang, omdat dit meestal een standaardmaat betreft. In de meeste gevallen zijn de douches 185 of 200 centimeter hoog. Mocht u gebruik maken van een hoge douchebak, dan is het natuurlijk wel handig om op te meten hoeveel ruimte er tussen de vloer en het plafond zit.

Als het gaat om de lengte en de breedte, dan is douchecabine 90×90 centimeter de standaardmaat. Deze zult u dus in veel Nederlandse badkamers tegenkomen. De kans is groot dat het ook in uw badkamer past! Bovendien is het assortiment erg ruim als het gaat om deze maat.

Heeft u een kleine badkamer? Dan is een douchecabine 80×80 de beste keuze voor u. Deze is een slag kleiner dan de standaardmaat, maar toch biedt het u voldoende bewegingsruimte om comfortabel te douchen. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een wand met helder glas, doordat de ruimte hierdoor groter oogt.

Heeft u een heerlijk ruime badkamer? Dan is het natuurlijk een logische keuze als u ook kiest voor een ruime douchecabine. Voor een grotere ruimte raden wij een douchecabine 100×100 aan. Hier kunt u zelfs met zijn tweeën comfortabel in genieten!

Maak de badkamer af met een passende kleur

De kleur van uw nieuwe douchecabine kan ook een grote rol spelen in de badkamer. Het kan namelijk de sfeer bepalen! Een tijdloze kleur is chroom. Dit is de tint die u vaak tegenkomt als het gaat om bijvoorbeeld kranen. Mocht u dus accessoires in de badkamer hebben in deze kleur, kan het een mooie aanvulling zijn om te kiezen voor zo'n douchecabine.

Een populaire keuze op dit moment is een douchecabine zwart. Dit is een moderne tint die u op verschillende manieren kunt gebruiken in de badkamer. U kunt het namelijk minimalistisch houden door te werken met een douchecabine met alleen een profiel in de kleur zwart. Ook kunt u helemaal uitpakken en volledig voor een zwarte badkamer gaan. Dan is het een goed idee om een prachtige cabine met rookglas te kiezen.

Verder kunt u ook kiezen voor douchecabines in een bijzondere kleur. Denk bijvoorbeeld eens aan goud, koper of wit. Combineer dit met een douchekop in dezelfde tint en uw badkamer is compleet!

Met of juist zonder douchebak?

Tijdens het kopen van een douchecabine is het ook belangrijk om na te denken over eventuele andere onderdelen. Zo kunt u ervoor kiezen om de cabine te plaatsen op de tegelvloer of om gebruik te maken van een douchebak. Beide opties hebben voor- en nadelen, waardoor het belangrijk is om hier goed over na te denken.

Als u ervoor kiest om de douchecabine op de tegelvloer te plaatsen, dan hoeft u natuurlijk geen extra onderdelen aan te schaffen. Wel moet u ervoor zorgen dat alles goed waterdicht is, zodat het water binnen de doucheruimte blijft.

Als u kiest voor een douchebak, dan kunt u kiezen uit een hoog of laag model. Douchebakken zijn meestal slipvast, wat een groot voordeel is. Het maakt de kans namelijk erg klein dat u uit zal glijden. Tegels zijn vaak een stuk gladder, vooral in combinatie met zeep- en shampooresten. Vooral voor ouderen en kinderen kan het dus ideaal zijn om gebruik te maken van een douchebak. Ook beschikt een douchebak over een verhoogde rand, waardoor het water gegarandeerd blijft waar het moet zijn.

Wilt u een douchebak met een moderne uitstraling? Dan raden wij u aan om eens te kijken naar een lage douchebak. Deze heeft alle voordelen die hierboven genoemd worden, maar toch heeft het een stijlvolle uitstraling.

Vergeet ook niet om extra goed op de afmetingen te letten. Uw nieuwe douchecabine moet natuurlijk wel goed passen op de douchebak!

Het type deur: draai, schuif of pendel

Als laatst moet u goed kijken naar het type deur voordat u een aankoop doet. Vooral in een kleine badkamer kan dit onderdeel cruciaal zijn. Als u kiest voor draaideuren, dan moeten deze natuurlijk wel gemakkelijk kunnen openen! Als hier geen rekening mee wordt gehouden, dan kan het zomaar gebeuren dat u de cabine moeizaam of zelfs helemaal niet kunt betreden. Bovendien zorgen draaideuren ervoor dat er veel ruimte beschikbaar is. U kunt zich namelijk vrij bewegen tijdens het in- en uitstappen.

Een alternatief is een schuifdeur. Het grootste voordeel hiervan is dat u geen rekening hoeft te houden met de rest van de badkamer, er wordt namelijk geen extra loopruimte in beslag genomen. Wel zijn deze douchecabines over het algemeen wat breder, doordat de deuren over de wanden heen moeten schuiven.

Mocht u niet genoeg ruimte hebben voor een draaideur en niet voldoende breedte voor een draaideur, dan is er nog een andere optie! U kunt dan kiezen voor een pendeldeur. Er wordt dan gebruik gemaakt van twee kleine deuren die zowel naar binnen als naar buiten kunnen openen. Zo kunt u er op verschillende manieren gebruik van maken.

Vindt u het lastig om een beslissing te maken?

Als u moeite heeft met het uitzoeken van nieuw sanitair, dan kunnen wij u daar natuurlijk bij helpen! U bent altijd welkom in onze showroom, waar onze specialisten voor u klaar staan. Zij zullen, samen met u, kijken naar de meest geschikte douchecabines voor uw badkamer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated: 28/07/2023

Views: 5924

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.